Her balanserer ålesunderen Sam (41) - med 1000 meter ned på begge sider

(Foto: Privat)

- Jeg var ikke redd, sier den norske fjellklatreren. Se videoen lenger nede i artikkelen!


Klippet under anbefales ikke for dem med høydeskrekk og dårlige nerver. Det er fra Sam Suleimans (41) tre dager lange klatretur til toppen av Mont Blanc (4810 moh.) i sommer.

Han valgte ruten over fjellet Aiquille de Bionnassay. Der er eggen flere steder så smal, at han måtte gå på siden av den for å få fotfeste. På hver side var det over 1000 meter ned.

- På forhånd var jeg både spent og nervøs. De mest utsatte stedene av ruten, som denne eggen til Bionnassay, utløser masse adrenalin. Men aller mest var jeg veldig konsentrert og fokusert. Jeg var ikke redd. Hvis du blir redd, så kan du feile. Men det var en stor lettelse å komme forbi de mest utsatte partiene, sier 41-åringen fra Ålesund.

(Foto: Privat)

Gikk alene

Mange som går denne ruten, går i taulag sammen med andre. Suleiman valgte å gå alene, med stegjern og øks som viktigste hjelpemidler.

- Jeg føler meg tryggere uten tau. Da har jeg bare meg selv å stole på, og kan ikke bli dratt ned av noen andre. I flere alvorlige ulykker i Alpene, har flere personer omkommet fordi de har blitt dratt med av den som falt i taulaget, sier Suleiman.

- Hva sier folk i klatremiljøet om dette?

- Det vet jeg ikke. De synes sikkert det er uforsvarlig. Men det får så være. Jeg liker at jeg ikke har noen å ta hensyn til og forholde meg til. Det gjør det også mer spennende, sier Suleiman.

Tidligere har han klatret både Mittellegi Ridge-ruten til Mont Eiger, Matterhorn og Monte Rosa alene.

Se videoen her:

Om du ønsker å se mer fra fjellturene til Sam, finner du flere videoer på YouTube-kanalen hans.

Aftenposten.no var først ute med saken.


Hva er det høyeste fjellet du har besteget? Fortell oss i kommentarfeltet!Tags: